Moottorilohkon kierteen korjaus irtokierteellä


Kun öljyt laitettiin sisään ja tehtiin ensikokeiluja (ks. artikkeli ”Toimintakokeet, osa 1”), alkoi jonkin ajan kuluttua öljyä tippumaan. Yksi alareunan pultti ei kiristynyt tarpeeksi, kierre oli korkannut. Öljyt valutettiin pois, käynnistyspoljin ja jalka sekä kytkinkoppa irroitettiin.

Päästiin purkamaan.

Päästiin purkamaan.

Kierretapilla kierteen avaus ei selkeästi riittänyt, joten päätettiin yrittää irtokierrekorjauksella. Kierteen korjauksesta on hyvä suomenkielinen artikkeli MMAF:n sivulla. M6-kokoinen kierre korjattiin ohjeen mukaan Recoil M6x1,0 kierteenkorjaussarjalla (Motonet 78-6265), missä kaikki tarvittavat asennustyökalut (ylikokoporanterä ja -kierretappi, irtokierteen asennustyökalu, sekä irtokierre-elementtejä). Valmistajan mukaan Recoil-irtokierteellä korjatusta kierteestä tulee alkuperäistä vahvempi.

Korjaus tapahtuu seuraavasti:

  1. Poraus: Poraa vahingoittuneet kierteet pois.
  2. Kierteytys: Kierteytä reikä sarjaan kuuluvalla ylikokokierretapilla. Varmista että kierteen nousu on sama kuin reikään asennettavassa pultissa.
  3. Asennus:Kierrä kierre-elementti reikään kevyesti painaen kunnes elementti on 1/4 – 1/2 kierrosta pinnan alla, vääntötappi elementin alapuolella.
Kierteen korjauksen vaiheet kuvina.

Kierteen korjauksen vaiheet kuvina.

Kierteen poraus ylikokoon

Kierteen poraus ylikokoon

Uuden kierteen teko ylikoon kierretapilla

Uuden kierteen teko ylikoon kierretapilla. Paikkaan ei päässyt asianmukaisella kierretappivääntimellä, joten sai olla kieli keskellä suuta, että lähti suoraan.

Irtokierteen asentaminen asennustyökalulla. Irtokierre asennetaan 1/4...1/2 kierroksen syvyyteen pinnasta.

Irtokierteen asentaminen asennustyökalulla. Irtokierre asennetaan 1/4…1/2 kierroksen syvyyteen pinnasta.

Kierteen korjaus irtokierteellä_4

Huonot lohkot ovat todellakin tuottaneet koko projektin päänvaivaa, katso mm. artikkelit ”Viat ja viritykset” ja ”Moottorilohkovikojen korjaaminen”. Jälkeenpäin ajatellen olisi kannattanut vaihtaa parempiin käytettyihin. Kierteen lisäksi lohkojen tiivistävät reunat eivät olleet parhaat mahdolliset, samoin kuin ei kytkinkopankaan.

Kierteen korjaus onnistui. Kytkinkoppa kiristettiin varovasti ruuvinmukaiseen momenttiin ja hyvin tasaisesti uudelleen ja uusi kierre piti mainiosti momentin. Tiiveyden varmistamiseksi uuden paperitiivisteen lisäksi laitettiin tiivistemassaa. Öljyt laitettiin takaisin sisään ja vuoto korjaantui.

Mainokset

4 ajatusta artikkelista “Moottorilohkon kierteen korjaus irtokierteellä

  1. Paluuviite: Toimintakokeiden vikojen korjaus – imuvuodot, äänimerkki | Suzuki PV50 projekti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s