Öljyt ja seosbensiini


Öljyistä löytyy perustietoa esim. Motot.net tietopankista (2-t moottoripyörä ja öljyt).

Sisäänajo lähestyy ja tätä varten ostettiin 250 ml mitta-astia mitta- ja seosasteikolla (Biltema 82398) sekä suppilo irroitettavalla taipuisalla putkella ja letkulla (Biltema 191487). Lisäksi ostettiin Motulin öljyt vaihteistoon (Motul Transoil 10W30)  ja seosbensiiniin (Motul Offroad 800 2T). Vaihteistoon menee huolto-ohjeen mukaan 650 ml (huolto, ”overhaul” 700 ml).

Mopoilijan perustarvikkeita: suppilo karkeasuodattimella ja taipuisalla putkella, mittalasi, letku.

Mopoilijan perustarvikkeita: suppilo karkeasuodattimella ja taipuisalla irroitettavalla putkella, mittalasi, letku.

Mittalasin seossuhdeasteikko

Mittalasin seossuhdeasteikko

Mittalasin millilitra-asteikko

Mittalasin millilitra-asteikko

Vaihteistoöljyksi valittiin Motul Transoil ja 2-T öljyksi myös Motul

Vaihteistoöljyksi valittiin Motul Transoil ja 2-T öljyksi myös Motul

Mittalasi on kätevä apuväline

Mittalasi on kätevä apuväline

Vastuullinen mopoilija pitää huolta siitä, että luontoon ei pääse öljynvaihdossa öljyä tai projektin aikana mitään muutakaan kemikaalia, vaan ne kerätään ja kierrätetään asiallisesti. Erinomainen apuväline öjynvaihtoon ja mm. osien pesuun on esim. 16l laakea öljynvaihtoastia kaatonokalla ja kahvoilla (Motonet 80-3150). Sillä on helppo kerätä öljyt ja osien liuotinpesun likavedet kanisteriin ja kierrättää ne kierrätysasemille. Pitää muistaa, että kaikki tavalliset muovivadit eivät kestä liuottimia, joten kannattaa hankkia kunnollinen, tarkoitukseen tehty astia.

Laakea, nokallinen, liuottimenkestävä astia on kätevä öljynvaihdossa ja osien pesussa.

Laakea, nokallinen, kahvallinen ja liuottimenkestävä astia on kätevä öljynvaihdossa ja osien pesussa.

Tässä PV:ssä ei ole tuoreöljyvoitelua, joten päästään sekoittelemaan. Tähän tarvitaan mittalasi ja tietysti laskentaa, paljonko öljyä bensiinin sekaan tulee laittaa. Oikea öljyn määrä lasketaan kaavalla:

Öljyn määrä (dl) = Bensiinin määrä (l) * Seossuhde% / (100 – Seossuhde%) * 10

Kaava on ns. tarkka versio. Seosaineiden prosenttien yhteenlasku summa tulee olla 100%. 2,5 dl öljyä kymmenessä litrassa valmista tavaraa on 2,5% seos. Mutta jos lisää kymmeneen litraan bensiiniä 2,5dl öljyä, seos jää laimeammaksi (2,5 dl öljyä 10 litraan bensaa sekaan tuottaa 2,44% seoksen, ei 2,5% seosta). Käytännön elämässä tällä erolla on tietenkin vähän merkitystä, mutta kisavehkeissä sekä paljon ja tarkan Euron ajajille tällä voi olla väliä. Ja teorian ymmärtämisessä oikein on harvoin elämässä haittaa.

Öljyn määrä eri bensiinitilavuuksilla ja seossuhteilla

Öljyn määrä eri bensiinitilavuuksilla ja seossuhteilla

Edellinen taulukko MS Excel-muodossa.

PV:n vanha huolto-ohje antaa suosituksen 4% seossuhteesta normaaliajossa. Suositus on luonnollisesti annettu aikanaan mopon vuosimallin aikaisilla öljyillä. Sisäänajon +2% nyrkkisääntö antaisi siis jopa 6% seossuhteen sisäänajolle. Nykyöljyt ovat kuitenkin huomattavasti kehittyneempiä, joten tämä määrä ei ole tarpeen. Päätimme aloittaa kuitenkin varman päälle 5% seossuhteella aivan ensikilometrit ja sitten vähentää asteittain.

Mainokset

3 ajatusta artikkelista “Öljyt ja seosbensiini

 1. Paluuviite: Toimintakokeet, osa 3 | Suzuki PV50 projekti

 2. Viljo

  Moi,
  ajoitteko miten pitkän matkan kone – ja vaihteistoremontin jälkeisillä öljyillä? Uusien osien ”hioituessa paikoilleen” öljyyn saattaa mahdollisesti kertyä vähän ns.epäpuhtauksia suuren remontin jäljiltä.

  Vastaa
  1. suomita Kirjoittaja

   Tämä pitää paikkansa. Ajoimme n. 100 km, minkä jälkeen öljyn seassa lohkojen pohjalla oli selvästi havaittavissa partikkeleita. Meidän tapaksessamme ne olivat peräisin käyttämästämme kemiallisesta metallista lohkojen korjauksessa. Eli kannattaa tehdä ensimmäinen vaihto aika nopealla ajoaikataululla.

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s