Siisteyden ja järjestyksen merkitys mopoprojektissa(kin)


Tuttu juttu: hommat eivät oikein suju, aika tuntuu menevän kaikkeen muuhun kuin siihen, mitä aioit tai pitäisi tehdä. Työskentelytilassa tavarat ovat epäjärjestyksessä ja tilaa tuntuu olevan paljon vähemmän mitä neliöiden mukaan pitäisi olla.

Oletko miettinyt, kuinka paljon mopoprojektissasi on oikeasti asioita eteenpäin vievää eli ns. jalostavaa työtä? Kun ruuvaat räikkäavaimella, jalostavaa työtä on se vaihe, kun pultti kääntyy. Räikän ja hylsyn etsiminen, paikalle tuonti, hylsyn asettaminen räikkään ja asettaminen pultin päähän eivät ole; tarkkaan ottaen räikän palautusliikekään ei ole. Autoteollisuus tietää tämän, eikä ole sattumaa, että jopa palautusliikkeet on otettu miljoonien pulttien kokoonpanolinjoilta pois, työkalut ovat kurotusetäisyydellä jne.

On olemassa 8 hukkaa, joista monet haittaavat mopoprojekteja(kin). Työelämässä nämä tiedostetaan ja niitä poistetaan systemaattisesti – tosin valitettavasti ei kaikissa yrityksissä.

Mopoprojektisi etenemisen esteet löytyvät näistä.

Mopoprojektisi etenemisen esteet löytyvät näistä.

Kun hetken miettii, siisteys ja järjestys on yhteydessä moneen hukkaan ja mikä tärkeintä, turvallisuuteen. Maalais- tai kaupunkilaisjärki on paras apu. On myös olemassa erilaisia systemaattisia keinoja työtilojen järjestykseen, mm. japanilaistaustainen 5S.

5S lyhyesti:

  • Sorteeraus. Poistetaan paikalta tarpeettomat tavarat. Siis ihan kaikki tarpeettomat, rikkinäiset jne. Näin vapautetaan tilaa.
  • Systematisointi. Pyritään löytämään hyviä säilytysmenetelmiä. Näitä voi olla esimerkiksi työkalujen ripustus ja merkkaus, hyllyjärjestelmät, säilytysrasiajärjestelmät, lattioiden maalaus, selkeät ja tyhjät käytävät, roskakorit. Asiat merkitään käyttäen apuna tekstejä, värikoodeja, varjokuvia jne.
  • Siivous. Työpaikan säännöllinen siivous. Useimmat eivät pidä suursiivouksista, joten pidetään paikat kunnossa muutaman minuutin siivouksella aina töiden jälkeen ja laitetaan jo töiden lomassa tavarat takaisin käytön jälkeen.
  • Standardisointi. Standardoidaan työpaikan parhaat käytännöt yhdessä muiden, esim. samaa autotallia käyttävien perheenjäsenten kanssa. Esimerkiksi sovitaan työpisteeseen kuuluvat työkalut, kuinka usein jätteet viedään pois, siivousaikataulu, käytävien paikat jne.
  • Seuranta. Pidetään huolta siitä että sovittuja käytäntöjä noudatetaan jatkuvasti. Epäjärjestys palaa takaisin takuuvarmasti, jos siitä ei porukalla pidetä huolta.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s